Hoeveel treden heeft een trap?

Een veelgestelde vraag van mensen die hun trap gaan renoveren is, hoeveel treden heeft mijn trap? Het aantal treden van een trap is uiteraard afhankelijk van de hoogte van de verdieping. Belangrijk is om bij het tellen alleen de loopgedeelten mee te rekenen. Voor een gemiddelde trap kom je dan uit op 12 treden.

Waaruit bestaat een trap?
Niet alle trappen hebben hetzelfde aantal treden als een gemiddelde trap. Zo zijn er trappen die korter zijn en maar 10 treden hebben, maar ook zien we soms trappen met 13 of 14 treden. Een trap bestaat altijd uit een optrede en een aantrede. Het hoogteverschil tussen twee treden is de optrede, de diepte van de trede is de aantrede. Een trap kan niet zomaar gemaakt worden, er zijn een aantal eisen waar een nieuwe trap aan dient te voldoen. Zo mag de optrede in een privéwoning tot 21 cm hoog zijn, terwijl een traptree in een openbaar gebouw niet hoger mag zijn dan 18,8 cm.

 Traprenovatie of een nieuwe trap?
Zijn de treden van uw huidige trap niet meer mooi of past uw trap niet bij uw vernieuwde inrichting? Als uw huidige trap aan vervanging toe is heeft u twee opties: een nieuwe trap of een traprenovatie. Dit laatste is goedkoper dan een hele nieuwe trap laten plaatsen en geeft uiteindelijk hetzelfde effect. Als uw trap toe is aan een opknapbeurt en u weet hoeveel treden uw trap heeft kunt u een aanvraag voor een traprenovatie doen. Wij kunnen uw trap vaak al binnen één dag renoveren, zodat u weer kunt genieten van een nieuwe trap. 

Aantal treden tellen voor uw traprenovatie
Bij een traprenovatie is het aantal treden belangrijk voor het bepalen van de prijs. Een trap met meer treden heeft meer bekleding nodig en is dan ook duurder dan een trap met minder treden. Op onze website vindt u de precieze prijzen per soort trap en het aantal treden. Hierdoor heeft u direct inzicht in de kosten van uw traprenovatie en komt u niet voor verrassingen te staan.